Împreună transformăm școala

platformă digitală de resurse educaționale
by Asociația Nistor Bădiceanu

Împreună transformăm școala este un proiect edtech (tehnologia educației) finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, în cadrul schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale”. Valoarea finanțării nerambursabile este de 462.380 lei, beneficiarul fiind Asociația Nistor Bădiceanu, autorizată pentru implementarea acestui proiect ca întreprindere de economie socială, conform Legii nr. 219/2015 privind economia socială.

Implementarea proiectului durează 24 de luni de la data semnării contractului (13.10.2021), perioadă în care Asociația Nistor Bădiceanu își propune să realizeze o platformă digitală de resurse educationale (Learning Management System – LMS) destinate elevilor și profesorilor care, prin intermediul cursurilor e-learning, a cursurilor de formare profesională continuă și a programelor de mentorat, să încurajeze o abordare inovatoare pentru activitățile de predare, învățare și management școlar.

Activitățile principale constau în :

  • crearea de cursuri e-learning pentru elevi si profesori găzduite de platforma proprie;
  • servicii de formare pedagogică continuă pentru profesori, cursuri axate, în special, pe metodele de predare hibride (blended-learning);
  • crearea de cursuri e-learning personalizate pe nevoile de formare profesională a companiilor medii și mari.
Ca întreprindere de economie socială, Asociația Nistor Bădiceanu și-a asumat o misiune socială care se concretizează prin următoarele măsuri:
  1. Cursuri de formare pedagogică susținute pentru minim 400 profesori din 20 școli partenere din județul Bihor;
  2. Minim 50 de sesiuni de educație remedială, mentorat și educație digitală susținute de către personalul propriu și/sau în colaborare cu profesorii colaboratori pentru copii care provin din medii familiale vulnerabile;
  3. Acces gratuit la platforma LMS pentru minim 10 copii și tineri care se află în risc sporit de abandon școlar;
  4. 90% din excedentul bugetar anual înregistrat, va fi alocat pentru activități de educație remedială, mentorat și educație digitală a elevilor din categorii vulnerabile;
  5. O bursă anuală „Nistor Badiceanu” va fi atribuită pentru susținerea studiilor universitare a unui tânăr din mediul rural dintr-o familie cu status socio-economic redus.
  6. Inițierea de parteneriate la nivel local, care implică organizații non-guvernamentale, companii edtech locale și internaționale, decidenți din sistemul școlar (Inspectoratul Școlar Județean Bihor și directorii unităților școlare implicate în proiect), autorități și comunități locale (asociații de părinți și elevi), cu scopul identificării nevoilor specifice al școlii și modalitățile concrete prin care acestea pot fi satisfăcute. O atenție desosebită va fi acordată nevoii de digitalizare prin dobândirea de competențe pedagogice digitale de către cadrele didactice.
Credem cu tărie că schimbările benefice și de durata pot și trebuie să înceapă de „la firul ierbii”, fără a aștepta măsurile macro din politicile publice ale autorităților publice.
Acțiunile noastre se alătură efortului Ministerului Educației de a investi în formarea profesională a cadrelor didactice. Lansăm această invitație întregii comunități locale (mediul de afaceri, societatea civilă împreună cu autoritățile locale), de a sprijini acest efort spre beneficiul copiilor ei.

De ce o bursă de studii „Nistor Bădiceanu”?

„Tata, Nistor Bădiceanu, născut în 1928 și decedat 2005, provenind dintr-o familie de țărani simpli din Bihor, a trebuit să plece singur de acasă la vârsta de 12 ani, pentru a-și continua studiile gimnaziale. Mediul familial era extrem de descurajant în privința educației și nu-l susținea în activitatea școlară. A terminat studiile liceale la un liceu de elită din Oradea fără niciun sprijin din partea părinților, susținându-se singur prin diverse munci prestate. A continuat cu Facultatea de Drept, pe care a terminat-o la Cluj Napoca, tot prin puterile proprii iar mai târziu, când și-a dorit să continue educația postuniversitară, dosarul la doctorat i-a fost respins din cauza ”originii nesănătoase” (fost deținut politic timp de 12 ani).

Povestea tatălui meu a fost o permanentă sursă de inspirație pentru mine și am crescut cu un profund respect pentru educație și cu dorința de a-mi aduce contribuția la ceea ce alte generații au putut doar să viseze. Iar acum, la rândul meu sunt părinte și mă implic activ în activitățile extracuriculare a copiilor mei din școala lor, încercând astfel să-i formez și pe ei în spiritul în care am fost eu crescut.

Acum, mai mult ca niciodată, noi, societatea civilă trebuie să ne implicăm în dezvoltarea educației în țara noastră prin acțiuni concrete, fiecare atât cât poate în locul în care se află.” – Nistor Alin Bădiceanu, inițiatorul proiectului.


Str. Republicii nr. 10, ap. 20
Oradea, județul Bihor
© Toate drepturile rezervate Asociația Nistor Bădiceanu. Web design realizat de NRGO.

Asociația Nistor Bădiceanu este o întreprindere socială finanțată din fonduri europene prin proiectul Social Start-Up (ID 128491) în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 - 2020.